Blog

  1. Home
  2. Blogs
  3. De Omgevingswet: Op de Ajax-manier of op z'n Feyenoords?
Blogajaxfeij
De Omgevingswet: Op de Ajax-manier of op z'n Feyenoords?
Door Robert Forkink op 18 april 2017

De voetbalclub van de opgestroopte mouwen die op de hielen wordt gezeten door de club die het van de finesse moet hebben. Wie gaat het redden…? 

Deze cliffhanger biedt een prachtige vergelijking met de implementatie van de Omgevingswet. Want ook hier zie je gemeenten die het op de Ajax-manier doen én gemeenten die het op z’n Feyenoords aanpakken. Een strategie die voor veel gemeenten eigenlijk geen keuze is. Het zijn de omstandigheden die je tot een Ajax- of een Feyenoordgemeente maken. Net zoals in het voetbal: je wordt in een Ajax- of een Feyenoord-nest geboren. 

DE AJAX-GEMEENTE

Wat het kenmerk van de Ajax-gemeente is? Voldoende geld op de bank en hierdoor genoeg middelen om externe kennis in huis te halen, pilots te starten, ICT goed in te richten en allerlei opleidings- en verandertrajecten op te zetten. Deze Ajax-gemeenten zijn in staat om de Omgevingswet volgens het boekje aan te pakken. Een cultuur van integraal samenwerken creëren, een gedeelde omgevingsvisie opstellen en daarna vertalen in het omgevingsplan. 

OP Z’N FEYENOORDS 

Maar het kan lang niet overal op de Ajax-manier. Er zijn genoeg gemeenten in Nederland die hiervoor de vereiste middelen niet hebben. Die niet zomaar peperduur toptalent van buiten aan kunnen trekken, die geen geld hebben voor opleidings- en verandertrajecten. Zij zullen het op een andere manier moeten doen. De mouwen opstropen en met slimme oplossingen maximaal rendement halen. Op z’n Feyenoords dus…

TERING EN NERING

In deze gemeenten is het een kwestie van de tering naar de nering te zitten. Zo ken ik gemeenten die niet de middelen hebben om een omgevingsvisie op te stellen. En dan moet je roeien met de riemen de je hebt: bijvoorbeeld door je structuurvisie zo op te rekken dat je de jaren tot aan de volgende begrotingsrondes goed kunt overbruggen. En over vier jaar met z’n allen alsnog aan de bak om die omgevingsvisie op te zetten. 

HÉT RECEPT OM KAMPIOEN TE WORDEN?

Het mooie is dat je zowel als Ajax- én als Feyenoord-gemeente prima ‘kampioen’ kunt worden. De doelstellingen van de Omgevingswet zijn ook met hard werken en creativiteit te behalen. De Ajax-aanpak is waarschijnlijk de meest vloeiende. Maar ook dit hoeft niet per definitie een garantie voor succes te zijn.

MIJN VOORKEUR..?

Welke manier de juiste is? Het is natuurlijk enorm gevaarlijk om hier een uitspraak over te doen. Als Ajax-gemeente heb je meer mogelijkheden, maar dan moet je alsnog de juiste keuzes maken en aan de juiste knoppen draaien. En de wet van de remmende voorsprong ligt in deze gemeenten op de loer. Wie straks berust in z’n voorsprong kan alsnog voorbijgestreefd worden. 

En als Feyenoord-gemeente ga je het wiel niet zelf uitvinden, maar ben je genoodzaakt om te kijken hoe anderen het doen. Je zult zeker niet de allereerste gemeente zijn die een  ‘omgevingsvisie-volgens-het-boekje’ paraat heeft. Aan de andere kant: juist de wetenschap dat je het op eigen kracht moet doen, brengt soms onvermoede talenten naar boven. Het is een les die het voetbal ons leert: juist door er met elkaar de schouders eronder te zetten, kun je ook een heel eind komen.