Blog

  1. Home
  2. Blogs
  3. De Omgevingswet; tik tok, tik tok, tik…
Omgevingswet Forkink Pijlers Visie Dso
De Omgevingswet; tik tok, tik tok, tik…
Door Robert Forkink op 20 februari 2019

Eindelijk een integraal beleid- en uitvoeringskader! Een deadline die ooit ver weg én best haalbaar leek.Terwijl de jaren ondertussen voorbij zijn gevlogen is de Omgevingswet nog niet in werking getreden: en dat is maar goed ook…!

Het grote wachten is voorbij

Natuurlijk, er zijn gemeenten die op koers liggen voor die nieuwe deadline van 2021. Maar voor een veel groter deel van de gemeenten tikt de tijd onverbiddelijk weg. Organisaties die in de waakstand hebben gestaan (‘we kijken wel wat de ander doet; we gaan het wiel niet zelf uitvinden; we hebben het te druk’) moeten de komende 22 maanden vol aan de bak. Het grote wachten en verschuilen is voorbij…

Implementatievermogen

Of al die gemeenten de deadline gaan redden? Dit hangt volledig af van hun implementatievermogen. Die wordt bepaald door de mate waarin een organisatie voldoende kennis, capaciteit, urgentiebesef en geld in huis heeft om de komende 22 maanden écht gas te geven. Als één van die pijlers ontbreekt, dan wordt het sowieso knap lastig om per 2021 Omgevingswet-proof te zijn.

Prioriteiten stellen

Het is nu aan die gemeenten om prioriteiten te stellen. Wat heb ik echt, maar dan ook écht nodig op de dag van inwerkingtreding? Veel gemeenten denken hierbij allereerst aan de Omgevingsvisie, veruit het leukste deel van het werk. De grap is dat die in 2021 nog niet klaar hoeft te zijn, maar een aantal jaren later pas. De visie vormt weliswaar hét fundament onder de koers die je gaat varen, maar is géén verplichting voor 2021.

Klik hier voor meer informatie